Doodmoe, slecht slapen en vage onverklaarbare klachten; Steven jij af op een burn-out?

Je hebt al van alles geprobeerd. Yoga, meditatie & mindfulness. Als je hier mee bezig bent, ervaar je tijdelijk ontspanning, maar zodra je 's-ochtends opstaat, schiet jouw hartslag al weer omhoog en begin je meteen met piekeren over wat je vandaag allemaal "moet" doen. Je merkt dat je helemaal niet goed geslapen hebt en als je eerlijk bent, slaap je al een tijd niet goed. Je schouders en nek staan non-stop strak van de spanning. Je hebt steeds vaker hoofdpijn. Het werk op je bureau heeft zich in de afgelopen maanden opgestapeld, je hebt het idee dat je achter de feiten aan loopt en grip op de zaak verliest. Je pauzes worden korter, want je krijgt je werk niet op tijd af. Je hebt soms het gevoel dat je faalt en je bent de hele dag moe en futloos. Ik neem je even mee in het volgende scenario. 

Je gaat naar je huisarts. Deze vermoed een burn-out en verwijst je door naar de GGZ, al waar je vervolgens op een wachtlijst komt te staan. Je moddert door op je werk, slaapt steeds beroerder, krijgt er andere vage klachten bij. Met een beetje mazzel is er binnen jouw organisatie misschien sinds kort een bedrijfspsycholoog. Na veel gepraat van jouw kant, met aandacht van de psycholoog voor je werkzaamheden en de stressklachten die je daar van krijgt, sta je na een kort basiszorgtraject wederom met lege handen. Jouw klachten zijn echter nog steeds aanwezig, dan niet nog meer toegenomen. De bedrijfspsycholoog is genoodzaakt wegens zorgprotocol je terug te verwijzen naar je huisarts. Je bent weer terug bij af.

Je staat nog steeds op de wachtlijst bij de GGZ. Inmiddels ben je zo'n 5 maanden verder. Helaas is 4-8 maanden wachten op GGZ géén uitzondering. De kosten voor je werkgever nemen alleen maar toe in jouw afwezigheid, want inmiddels heb je je ziek moeten melden. Het ging echt niet langer.......

Zo zijn er velen, die net als jij,  langdurig uitvallen, terwijl dit helemaal niet nodig is! Hoe lang zou jij nog wachten, voordat jij zelf aan de slag gaat met je herstel?


Gesprekken met je manager, de Arbo- of bedrijfsarts, re-integratie manager en het UWV? Been there - done that! 

Je rapporteert hoe het met je gaat. Soms voel je je even opgelucht na het gesprek. Een andere keer voel je de druk en spanning weer toenemen, want: "wanneer zou jij weer aan het werk kunnen?" En dan belt ook nog die collega - met de allerbeste intenties - om te vragen hoe het met je gaat en te vertellen hoe druk het is zonder jou. Schuldgevoel? 


Voorkomen is beter dan genezen

In een preventief coaching traject, waarin er met aandacht naar je geluisterd wordt, er een gedegen anamnese wordt afgenomen, kan het in korte tijd duidelijk worden, dat de oorzaak van jouw slechte slapen, vermoeidheid en gebrek aan energie niet te maken hebben met werkstress, maar met bijvoorbeeld een verkeerd adempatroon of een gebrekkige kwaliteit van slaap. Wanneer dit niet het geval is, dan onderzoek je samen met de coach de andere levensdomeinen, om te ontdekken welke insteek jij nodig hebt voor spoedige verbetering van jouw klachten. 

Een geaccrediteerde leefstijl coach kan je hier prima bij helpen. Zij/hij heeft geleerd dat een interventie vanuit verschillende invalshoeken aangevlogen kan worden. In een uitgebreide intake wordt d.m.v. de juiste vraagstelling samen met jou bekeken hoe het gaat op sociaal, emotioneel, fysiek en mentaal vlak. Ook word er gekeken naar autonoom handelen en, worden er vragen gesteld om te onderzoeken hoe het er met jouw immuunsysteem voor staat. Hierdoor kan in kort tijd de juiste aanvlieg route voor een vaak praktische aanpak worden bepaald, wat een positief domino effect heeft op andere leefstijl gebieden waar nog winst te behalen valt. So, don't wait until the well is dry to appreciate the water!

In mijn werkzaamheden als leefstijl coach, ontmoet ik regelmatig cliënten, die dreigen uit te vallen door wat tegenwoordig "burn-out gerelateerde klachten" of door de reguliere medici "sur-menage klachten" worden genoemd. Ik ben dan blij dat ik als leefstijlcoach met mijn specialisaties holistisch ademwerk en burn-out coaching meteen praktische tools kan aanreiken, dan niet inzicht kan verschaffen in de oorzaken van de stress klachten. Voordat je het weet zit je namelijk zo één tot twee jaar thuis, terwijl -  wanneer de oorzaak op tijd wordt aangepakt - je niet uit hoeft te vallen. 


Leer zwemmen en wacht niet te lang met stappen zetten als jij voelt dat je verzuipt; slecht slaapt, prikkelbaar bent en een afstand ervaart in betrokkenheid tot je werk - dat je eigenlijk heel leuk vindt!

Eenmaal ziekgemeld en thuis kan de weg terug naar (ander) werk lang zijn, weet ik uit eigen ervaring. Uit onderzoeken naar burn-out is bekend geworden dat het gevoel van onzekerheid over eigen kunnen toe neemt en je gevoel van waarde voor de arbeidsmarkt af neemt naarmate je langer thuis zit. Vragen als: "Doe ik er nog wel toe"? "Wie zit er nu nog op mij te wachten?" en de gedachte "Ik ben nu al zo'n tijd uit! gingen met regelmaat door mijn hoofd tijdens mijn burn-out en ze hielpen me niet bij mijn herstel of de zoektocht naar - uiteindelijk ander passend - werk. 


Wat is jouw herstel je waard?

Wanneer jij merkt dat je langzaam leeg loopt op werk, privé of andere aspecten van leven, weeg dan eens af wat het je waard is om een langdurige burn-out te voorkómen. En als je denkt "zo'n coachtraject is mij te duur" trek dan de stoute schoenen eens aan en ga met je baas in gesprek. Ik vermoed dat hij/zij er meer baat bij heeft op korte termijn in jou te investeren in plaats van op lange termijn tenminste 340€ per dag kwijt te zijn aan zorgkosten, zodra jij helemaal uitvalt. 

Ik schrijf dit blog niet om jouw over te halen bij mij een coachtraject te komen doen, maar wel om je te laten inzien, dat er meerdere wegen naar Rome (i.e. een energiek en vitaal leven te) leiden. Het loont de moeite - als je voelt dat het ergens wringt in je leven - om eens een kennismakingsgesprek te voeren met mij of een andere leefstijlcoach die een passie heeft voor de preventie van stress- en burn-out klachten. 

En besluit je dan tóch met mij contact op te nemen voor een kennismaking of intake, weet dan, dat een lang coach traject ècht niet altijd nodig is. Voorafgaand aan mijn korte ademtrajecten krijg jij diezelfde uitgebreide intake, waarin er al snel inzicht ontstaat in de oorzaak van jouw klachten. Jij bepaald wat er nodig is voor jouw herstel. De oplossing ligt namelijk in jou en ik geef je graag het "roer" weer in handen.




,

Populaire posts van deze blog

Stress, prioriteiten stellen en luisteren naar je lichaam